روایتی ازجلسه غیرعلنی امروز وحواشی پررنگ‌تر از متن مجلس

بالاخره بعد از چهار ماه پای لایحه سی‌اف‌تی به صحن علنی رسید جلسه‌ای که از همان ابتدا بازار حواشی‌اش داغ بود اما در نهایت این کام موافقان بود که شیرین شد.

از همان اول هم مشخص بود که قرار نیست روزی آرام در پیش باشد؛ همه‌چیز یادآور روزی بود که برجام به صحن علنی مجلس آمده بود و نمایندگان می‌خواستند درباره آن تصمیم بگیرند. مانند همان روز مخالفان مقابل مجلس صف کشیده بودند با این تفاوت که هر چقدر سازماندهی شده بودن این اردوکشی بیشتر مشهود بود اما از نظر تعداد قابل مقایسه با قبل نبود و تعدادشان به زحمت به ۱۰۰ نفر می‌رسید. صحبت بر سر لایحه الحاق به کنوانسیون منع تامین مالی تروریسم است. لایحه‌ای که ماه‌ها نَقل و نُقل محافل سیاسی بود و تا امروز بخشی از جدال‌های بهارستانی‌ها را تشکیل داده اما بالاخره بعد از چهارماه سرگردانی و طرح آن در جلسات مختلف نهایتا امروز با ۱۴۳ رای موافق و ۱۲۰ رای مخالف از مجموع ۲۷۱ نماینده حاضر تکلیف این لایحه مشخص شد و به تصویب رسید. البته ۳ نفر هم اصلا در رای‌گیری شرکت نکردند.

زیر پوست جلسه غیرعلنی
هر چند ساعت ۸ و ۴۵ دقیقه صحن مجلس با دستورکار بررسی لایحه الحاق  به CFT علنی شد اما این جلسه از ساعت ۷ صبح با حضور وزیر امور خارجه، معاون حقوقی رئیس‌جمهور، وزیر اطلاعات و … آغاز شده بود. جلسه‌ای که به گفته علیرضا رحیمی جلسه کمیسیون امنیت ملی بود اما به دلیل اهمیت و فضایی که نیاز داشت در صحن مجلس برگزار شد. پچ‌پچ‌های میان نمایندگان حکایت از آن دارد که قرار بوده است فراکسیون ولایی این جلسه را بایکوت کنند اما این تصمیم از سوی همه اعضا مورد قبول قرار نگرفت و اتفاقا به گفته بسیاری از نمایندگان میدان‌داری مخالفان هم در جلسه غیرعلنی قابل توجه بود. به گفته برخی نمایندگان از حاجی دلیگانی تا محسن کوهکن هم در جلسه غیرعلنی صحبت کردند و حتی پلاکاردهای خودشان هم بالا بردند.
یکی از نمایندگان که نخواست نامش فاش شود در بیان جزئیات این جلسه از پرسش و پاسخ‌هایی گفت که میان نمایندگان و مسئولان دولتی رخ داد که مهمترین آن به ملاحظات ارائه شده از سوی ستاد نیروهای مسلح و پاسخ خوب جنیدی معاون حقوقی رئیس‌جمهور بازمی‌گشت. او تعریف کرد ستاد نیروهای مسلح درباره مسائل امنیتی و اطلاعاتی نکاتی را ارائه کردند. به گفته این نماینده مجلس جنیدی در پاسخ به ایراداتی که مطرح شده بود به ویژه در رابطه با کمک ایران به جنبش‌های مقاومت پاسخ خوبی داده بود.

چرا آرا شفاف نشد؟
بلافاصله بعد از اغاز جلسه تعدادی از نمایندگان اصول‌گرا پیشنهاد علنی‌شدن آرای نمایندگان را مطرح کردند که این پیشنهاد از سوی هیات رئیسه به رای گذاشته شد اما تصویب نشد. هرچند این موضوع مورد وفاق نمایندگان قرار نگرفت اما مجتبی ذوالنور تلاش کرد تا با جمع کردن امضا تائید انتشار آرا در خبرگزاری‌ها را از هیات رئیسه بگیرد موضوعی که با مخالفت لاریجانی روبه‌رو شد. لاریجانی در واکنش به این درخواست گفت این موضوع را در ابتدای مجلس رای گرفتیم اما نمایندگان با آن مخالفت کردند لذا دیگر نیازی به طرح دوباره ان نیست.
به گفته برخی نمایندگان دلیل رای منفی به شفاف شدن آرا، واهمه نمایندگان در برابر برخی نهادها بوده است. در همین راستا علیرضا رحیمی گفت: یکی از علل اصلی که موجب شد پیشنهاد علنی شدن آرا رای نیاورد این بود که برخی نمایندگان شهرستان‌ها ملاحظات منطقه‌ای و محلی به ویژه در برابر برخی افراد و نهادها را دارند که این ملاحظات چندان هم بی‌جا نیست. بنابراین ترجیح دادند رأیشان مثبت باشد اما مشخص نباشد.

جدال‌های لفظی جلسه علنی
از همان دقایق اول مشخص بود که قرار است بخشی از حواشی این جلسه مرهون فضاسازی جناح مخالف باشد. محمد دهقان که پشت تریبون قرار گرفت و با بیان اینکه در شرایط جنگی باید ریسک کرد و تحریم‌ها را دور زد، گفت: چرا در شرایط جنگی شاگرد اول FATF باشیم؟ به FATF ورود کنیم، کشور قفل می‌شود. او در نهایت به موضوع مخالفت رهبری اشاره کرد. پس از محمد دهقان، بهروز نعمتی در مقام موافق پشت تریبون قرار گرفت او در پاسخ به دهقان گفت: راه ارتباطی مجلس با رهبری رئیس مجلس است نه جریان‌های مخالف CFT؛ این جمله نعمتی با مخالفت دهقان رو به رو شد به طوری که خودش را مقابل سکو رساند و بلند به نعمتی اعتراض کرد و بعد هم رو به هیات رئیسه کرد و گفت باید اجازه بدهید من پاسخ بدهم. در این لحظه امیرآبادی خود را به سکو رساند، دست دهقان را گرفت و او را پایین آورد. در همین حین بود که فریاد تذکر تذکر پژمانفر هم بلند شد.
هرچند جدال نعمتی و دهقان زود فروکش کرد اما این پایان بحث‌ها نبود. دقایقی بعد از بالاگرفتن بحث دهقان و نعمتی درست وقتی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی داشت آخرین جمله‌های خود را درباره گزارش کمیسیون مطرح می‌کرد صدای مجتبی ذوالنوری و فلاحت‌پیشه از سوی دیگر صحن بلند شد. ذالنوری خود را به صندلی رئیس کمیسیون امنیت ملی رسانده بود تا نسبت به صحبت‌های سخنگو اعتراض کند؛ مسئله‌ای که باعث شد درگیری ذالنوری و فلاحت‌پیشه داغ شود.

درگیری لاریجانی و پایداری‌ها
علاوه بر لایحه الحاق به کنوانسیون بین‌المللی منع تامین مالی تروریسم، خود علی لاریجانی هم در سیبل منتقدان لایحه قرار گرفته بود تا جایی که چندبار رئیس مجلس مجبور شد پاسخ کنایه‌ها را بدهد که اولین پاسخ دامن نقوی حسینی را گرفت. نماینده مردم ورامین که در بیان مخالفت با لایحه CFT صحبت می‌کرد، با کنایه صحبت از تصویب ۲۰ دقیقه‌ای برجام به میان آورد موضوعی که انتقاد لاریجانی را برانگیخت. لاریجانی در پاسخ به این نماینده گفت: چرا خلاف می‌گویید کجا ۲۰ دقیقه بود؟
دقایقی بعد میکروفن پژمانفر که فریاد تذکر تذکر سر می‌داد روشن شد. پژمانفر علاوه بر تذکر به لاریجانی نسبت به صحبت کردن در بین نطق نقوی حسینی گفت: مردم امروز نگران هستند و جلوی مجلس تجمع کردند، باید تریبون باز باشد و رادیو و تلویزیون به صورت علنی جلسات را پوشش دهند، اینکه شما می‌خواهید مردم را بترسانید درست نیست نباید از یک سوراخ دوبار گزیده شویم، در موضوع برجام گفتند همه مشکلات مردم مانند اشتغال و آب حل می‌شود، مردم در حال حاضر نگران هستند، آیا با FATF مشکلات اقتصادی مردم حل می‌شود، چرا مسئولان شفاف صحبت نمی‌کنند.
لاریجانی در پاسخ به تذکر پژمانفر گفت: اینکه شما می‌گویید در جلسه غیرعلنی افراد را ترساندم واقعیت ندارد، در جلسه غیرعلنی حرفی نزدم که نمایندگان را بترسانم و تنها نقطه‌ای که از طرف مقام معظم رهبری مطرح شد را به ایشان یادآوری کردم بنابراین تهدیدی در کار نبوده است، تهدید پیام‌هایی است که از بیرون از طریق پیامک به نمایندگان فرستاده می‌شود. مجلس فعلی بالغ‌تر از آن است که با ۴ پیام نظرش تغییر کند.

تیر خلاص آقای رئیس
نقوی حسینی  بعد از پایان نطقش دوباره در تذکری گفت: رهبر معظم انقلاب در ملاقات سال جاری با نمایندگان صراحتا مطالبه‌ای را مطرح کردند و در این راستا بیان کردند کنوانسیون‌هایی که دراتاق فکر استکبار جهانی پخت و پز می‌شوند چرا باید تصویب شوند لذا خودتان لایحه و طرحی بنویسید و مزایای آن‌ها را در نظر گرفته و معایب را کنار بگذارید. وی با اشاره به اینکه همه نمایندگان حدس ذهنی‌شان این بود که سخنان رهبر انقلاب در مورد لوایح چهارگانه است، افزود: بر این اساس انتظار می‌رفت رئیس مجلس با روسای کمیسیون‌ها و فراکسیون‌ها جلساتی را برگزار کند و ساز و کاری در این مورد ترتیب دهد.
لاریجانی در پاسخ به این تذکر گفت: در خصوص دیدگاه رهبر انقلاب نسبت به این موضوع قبلا توضیح داده شده بود لذا خوب نیست این بحث طوری مطرح شود که ایشان نظری داشتند و مجلس آن را قبول نکرده است. وقتی نظری از سوی رهبر انقلاب به مجلس برسد با همان ترتیبات اجرایی می‌شود؛ در این خصوص در جلسات غیرعلنی نکاتی مطرح شد لذا با توجه به اینکه تلقی این بود که ایشان مخالف این هستند بررسی لایحه دو ماه مسکوت ماند.
لاریجانی با اشاره به اینکه طبق نظر نمایندگان در این خصوص جلساتی گذاشته شد و از هر فراکسیون ۳ نفر دعوت شدند، افزود: همچنین مسئولان وزارت خارجه، وزارت اطلاعات، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و امور دارایی و اطلاعات سپاه در جلسات حضور داشتند و ابهامات مطرح و بحث‌های زیادی انجام شد حتی در این بین، اعضای یکی از فراکسیون‌ها حضور پیدا نکردند که به صورت جداگانه با آن‌ها جلسه گذاشته شد.
رئیس مجلس در نهایت متن نامه رهبری درباره بررسی CFT را در صحن علنی قرائت کرد که به موجب آن رهبری خواستار طی شدن مسیر قانونی لایحه شده‌اند.

دو شورایی کردن آخرین تلاش مخالفان
مخالفان لایحه الحاق بهCFT که می‌دانستند جمعیتشان در مقابل موافقان کمتر است از همان دقایق اول به هر وسیله‌ای چنگ زدند تا حرف خود را به کرسی بنشانند اما وقتی موفق نشدند در آخرین دقایق موضوع دو شورایی شدن لایحه را مطرح کردند. به گفته علیرضا رحیمی محمدحسین فرهنگی در دقایق آخر یک درخواست با ۱۵ امضا به منظور دو شورایی کردن لایحه به هیات رئیسه آورد تا بر این اساس بار دیگر لایحه به کمیسیون ارجاع شود اما از آن‌جایی که قید اهمیت نه در لایحه دولت مطرح شده بود و نه در صحن علنی مورد بحث قرار گرفته بود این موضوع قابلیت طرح نداشت.

جنگ پلاکاردها
لحظه‌ای که لاریجانی تعداد حاضران را برای به رای گذاشتن لایحه اعلام کرد مجتبی ذوالنوری با پلاکاردی در دست جلوی سکوی هیات رئیسه و رو به لنز دوربین‌ها ایستاد. روی پلاکاردش نوشته بود «به کنوانسیون استعماری رای نمی‌دهم» در همین حال کمال دهقانی نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی کنار او ایستاد و با نشان دادن عدد ۴  مخالفتش را با نظر ذالنوری به نمایش گذاشت. طولی نکشید که پای دیگر نمایندگان موافق و مخالف با پلاکاردهای متفاوت مقابل جایگاه ناطقان باز شد. البته بازار پلاکاردها از همان اول هم از سوی نمایندگان مخالف داغ داغ بود.

وقتی ابطحی آئین‌نامه پاره کرد
نماینده جبهه پایداری که برای مخالفت با این لایحه و ترغیب دیگر نمایندگان برای دادن رای منفی به آن لحظه‌ای آرام و قرار نداشت در دقابق پایانی صحن وقتی نوبت به تذکر او نرسید آیین‌نامه داخلی مجلس را با عصبانیت پاره کرد و آن را به سمت صحن پرتاب کرد.
نمایندگان در پایان با اکثریت آرا تعداد ۱۴۳ موافق و ۱۲۰ مخالف و ۵ ممتنع سی‌اف‌تی را تصویب کردند.

دیگر مطالب

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.