عقلانیت در خرید هواپیماها در آینده مشخص می‌شود /

بهترین روش تامین مالی در قراردادها استفاده شد . یکی از مهمترین نقاط قوت این قرارداد استفاده از روش ILF یا همان قرارداد تامین مالی بر اساس لیزینگ است.

 امروزه حمل و نقل به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل سهیم در توسعه گردشگری بین‌المللی شناخته شده است. در نتیجه ‌می­‌توان عنوان نمود که توسعه صنعت گردشگری  مرهون پیشرفت‌های حاصله در توسعه صنعت حمل و نقل، علوم و فنون و توسعه وسایل و تسهیلات و تأسیسات زیربنایی لازم برای مسافرت بوده است. باه هر حال برای برخی از مقصدهای گردشگری، محدودیت‌هایی که به وسیله سیستم حمل و نقل و ساختار زیربنایی مقصد ‌(‌مثل فرودگاه و جاده) اعمال ‌می‌شود، به صورت بزرگ‌ترین مانع و عامل بازدارنده در مسیر رشد گردشگری قرار ‌می‌گیرد.
علی صباغی، عضوهیات مدیره شرکت هواپیمایی آسمان در گفتگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به اهمیت بخش گردشگری در اقتصاد گفت: سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی کشور به طور متوسط باید ۱۰ درصد باشد  و جالب است بدانیم که رشد اقتصاد گردشگری بالاترین رشد در بین بخش‌های  اقتصادی است .
عضوهیات مدیره شرکت آسمان تاکیدکرد: در بحث ایجاد شغل، صنعت گردشگری بطور مستقیم و غیر مستقیم در سال ۲۰۱۵، بیش از   ۵% را بخود اختصاص داده است. و لذا مهم‌ترین و شاید سریعترین راه دستیابی به توسعه پایدار بر مبنای اقتصاد مقاومتی با توجه به داشته ها و نقاط قوت داخلی صنعت گردشگری است و صنعت حمل و نقل هوایی موتور اصلی و محرک اصلی توسعه پایدار است.
وی افزود: در جهان قریب به ۶۰ میلیون نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم در صنعت حمل و نقل هوایی مشغول هستند که در ۱۳۹۷ شرکت هواپیمایی با ۲۵۰۰۰ هواپیما در ۳۸۶۴ فرودگاه مشغول می‌باشند.
وی تاکید کرد: با یک محاسبه ساده و به دور از هر گونه اغراق طبق برآورد اولیه با ورود  ۱۱۸ فروند هواپیما به کشور می‌توان انتظار ایجاد شغل مستقیم و غیر مستقیم در بخش هواپیمایی به میزان ۳۰۰ هزار نفر را داشت. هواپیمایی جمهوری اسلامی به عنوان بدنه اصلی صنعت، نقش یک عامل اصلی و تکنولوژیکی در حوزه اقتصاد بازرگانی هواپیمایی را به عهده دارد.
این کارشناس ارشد صنعت حمل ونقل افزود: بر اساس آمار موجود هم اکنون عمر متوسط ناوگان هوایی بازرگانی کشور بالای ۲۳ سال است که باید عقد این قرارداد را به فال نیک گرفت و ضمن افزایش تعداد ناوگان، سال به سال عمر ناوگان را نیز کاهش داد که امید فراوان به وجود آمده است با ورود و عملیاتی شدن این تعداد هواپیما و ادامه‌دار بودن قراردادهایی از این دست، ایجاد اشتغال در دیگر بخش ها مانند گردشگری ، حمل و نقل بار و توسعه تجارت نیز از رکود موجود خارج شود.
وی گفت: یکی از مهمترین نقاط قوت این قرارداد استفاده از روش ILF  یا همان قرارداد تامین مالی بر اساس لیزینگ است. با بهره گیری از منابع حاصله از درآمد  هواپیماها و بازپرداخت آن از طریق اجاره، لزوم تضمین سرمایه گذاری را به ارمغان آورده و تهدیدهای کج اندیشان را به طور موثر در بعد بین المللی، خنثی می‌کند. روش تامین سرمایه انجام گرفته در خرید این تعداد هواپیما در نوع خود یکی از به روز ترین ، کارآمد ترین  و بهترین روش های تامین سرمایه در حوزه حمل و نقل بوده است که همانند کشورهای توسعه یافته هیچگونه هزینه ای  به بودجه عمومی کشور وارد نکردهاست. امروزه روش های خرید هواپیما از طریق انتشار و فروش اوراق قرضه به روش EETC
(Enhanced Equipment Trust Certification) صورت می‌گیرد. مضافا که دیگر روش های تامین مالی  با استفاده از اوراق سهام ، اوراق بدهی ، اوراق ترکیبی و یا نهادهای مالی مرتبط با تامین مالی پروژه‌ها( مانند صندوق ها سرمایه گذاری ) و یا عقود اسلامی مشارکتی ، مبادله ای ، وام دهی و تعهدات صورت می‌گیرد.
در حالی که در جهان سهم حمل و نقل هوایی در تولید ناخالص داخلی ۵% است در کشور ما این سهم تنها در خوشبینانه ترین حالت تنها ۲.۵% است در حالیکه در دو کشور همسایه ما این سهم در برخی از سالها بالغ بر ۲۵% بوده است یعنی تقریبا ۱۰ برابر .
صباغی ادامه داد: بر اساس گزارش سالیانه یاتا  تعداد مسافران جا به جا شده در سال میلادی گذشته بالغ بر ۲ میلیارد نفر بوده است یعنی بطور متوسط کمی کمتر از  یک سوم جمعیت جهان و پیش بینی آن در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۷ میلیارد نفر سفر است.  نکته جالب تر این است که اگر چه در طی دو سال گذشته شرکت‌های هواپیمایی مجموعا"  ضرری برابر با ۲ میلیارد دلار را تجربه کرده اند ولی از آنجا که قدرت سیال اقتصادی جهان در حال گذر از غرب به شرق است ، با تخمین  پیش بینی ادامه رشد چشمگیر اقتصادی در شرق ، شرکت های هواپیمایی در آسیا سود نسبتا" خوبی را تجربه می‌کنند .  اینجا است که مشخص می‌شود هوشمندی در انتخاب و عقد قراردادهای فوق، چقدر هوشمندانه و در جهت منافع ملی و در جهت توسعه پایدار کشور بوده است .
وی تصریح کرد: درک درست فرصت طلایی پیش آمده رفع تحریم ها از یک سو و همینطور جابجایی قدرت اقتصادی از غرب به شرق و لزوم دستیابی به مزیت کشورمان ، عقلانیت و درستی در عقد قرارداد خرید هواپیماها بیش از پیش نمایان خواهد شد.
 عضوهیات مدیره شرکت هواپیمایی آسمان ادامه داد: دو کشور همسایه ما  جزء ۱۰ هواپیمایی اول دنیا هستند در حالیکه تولید ناخالص کشور امارات چیزی در حدود ۴۰۰ میلیارد دلار است، با جمعیتی برابر با  ۵ میلیون و وسعتی برابر ۸۴۰۰۰ کیلومتر مربع است و سهم وابستگی این به کشور به اقتصاد نفتی با سرعت به سمت صفر میل میکند .  در ترکیه نیز با ۷۷ میلیون جمعیت و وسعتی برابر با ۷۸۴۰۰۰ کیلومتر مربع دارای تولید ناخالص داخلی برابر با ۸۰۰ میلیارد دلار است جزو بزرگترین وارد کنندگان نفت میباشد .
هواپیمایی امارات هم اکنون دارای ۲۵۰ فروند هواپیما با متوسط عمر کمتر از ۵ سال به بیش از ۲۲۰ مقصد نسبت به جابجایی ۴۷ میلیون مسافر اقدام میکند و جالب است بدانیم که در سال ۱۹۸۵ بعد از رد درخواست اش برای اجاره هواپیما از شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی "هما" با اجاره دو فروند از پاکستان کار خود را آغاز نموده است .

 هواپیمایی ترکیه در سال ۱۹۳۳ تاسیس هم اکنون با ۲۹۰ فروند هواپیما با  متوسط عمر ۶ سال نسبت به جابجایی ۴۰ میلیون مسافر در بیش از ۲۵۰ مقصد فعال است.

صباغی اظهار داشت: سهم حمل و نقل هوایی در اقتصاد دنیا بیش از ۲ هزار میلیارد دلار است و کشور ما با توجه به وسعت و جمعیت باید حداقل سهم از این اقتصاد و گردش مالی عظیم حداقل سالیانه ۲۰ میلیارد دلار باشد.اگرچه با توجه به آنچه که در طی سالیان متمادی به سبب تحریمها بر صنعت هواپیمایی ما چه در بخش هواپیمایی و چه در بخش فرودگاهی گذشت باید این سهم را از ۱% به ۲ % برسانیم . تا به اهداف تعیین شده در افق ۱۴۰۴ برسیم.

سهم هواپیمایی در تولید ناخالص داخلی بر اساس گزارش سالیانه بررسی های اقتصادی دانشگاه آکسفورد  بسیار تاثیر گذار و مشهود است و بعنوان یک کاتالیست قوی برای رشد سهم دیگر بخش ها همواره مورد توجه دولت ها بوده است.

دیگر مطالب

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.