ارمنستان دست به کار شد؛ شکایت از آذربایجان در دادگاه لاهه!

ارمنستان با طرح شکایتی علیه جمهوری آذربایجان در دیوان بین‌المللی دادگستری، باکو را به نفرت‌پراکنی قومی متهم کرده و توقف چرخه‌های خشونت میان دو کشور را خواستار شد.

نمایندگان دولت ارمنستان روز پنجشنبه به قضات دادگاه لاهه گفتند که جمهوری آذربایجان علیه اتباع ارمنستان تنفر قومی رواج می‌دهد و از این دادگاه خواست به چرخه خشونت و نفرت‌پراکنی پایان دهد.

طرح دعوی ارمنستان، بخشی از پرونده شکایتی است که ماه گذشته به دیوان بین‌المللی تحویل داده شده و در آن آمده است جمهوری آذربایجان کنوانسیون جهانی «حذف تمامی انواع تبعیض نژادی» که هر دو کشور جزو امضاکنندگان آن هستند را نقض کرده است.

با این حال رسیدگی به این اتهام، تأثیری بر روند پرونده اصلی شکایت ارمنستان از جمهوری آذربایجان نداشته و طبق آن ایروان فقط اقداماتی اضطراری برای توقف خشونت‌های ادعایی را خواستار شده است.

پس از طرح شکایت ارمنستان از جمهوری آذربایجان، باکو نیز در شکایتی مشابه، ایروان را به نقض کنوانسیون معاهده ضد تبعیض نژادی متهم کرد و خواستار اقداماتی از سوی دیوان لاهه برای محافظت از جمهوری آذربایجان حین رسیدگی به این پرونده شد.

دیوان لاهه امروز (پنجشنبه) جلسه استماعی برای رسیدگی به اتهامات علیه جمهوری آذربایجان برگزار می‌کند و در همین روز، جلسه دیگری برای رسیدگی به شکایات باکو علیه ایروان تشکیل خواهد داد.

یکی از وکلای دولت ارمنستان در این شکایت آورده است: «نسلی پس از نسل دیگر، فرهنگ ارعاب و نفرت علیه هر چیز و همه‌چیزهایی که به ارمنستان مربوط است، ترویج داده شده است».

بهمن ماه سال گذشته نیز بنا بر اعلام دفتر نمایندگان ارمنستان در دادگاه حقوق بشر اروپا، دولت این کشور شکایتی را علیه جمهوری آذربایجان در این نهاد مطرح کرده و در آن باکو را به نقض برخی کنوانسیون‌ها در پاییز سال ۲۰۲۰ در جریان درگیری‌ها میان دو کشور بر سر منطقه قره‌باغ کوهستانی متهم کرد.

جمهوری آذربایجان و ارمنستان سرانجام بعد از ۴۴ روز درگیری در قره‌باغ کوهستانی با وساطت روسیه ۲۴ آبان (نهم نوامبر) بر سر آتش‌بس در این منطقه به توافق رسیدند. بر اساس این توافق، ارمنستان موظف شد اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان را در آغ‌دام، کلبجر و لاچین تخلیه کرده و کریدوری زمینی از نخجوان به جمهوری آذربایجان ایجاد کند.

در مقابل، جمهوری آذربایجان نیز متعهد شد ضمن توقف عملیات‌های نظامی در قره باغ، کریدور لاچین را برای اتصال قره‌باغ به خاک ارمنستان تضمین کند. شهر آزاد شده شوشا به همراه همه مناطق آزادشده هم به جمهوری آذربایجان واگذار شد. روسیه نیز طی این مدت، به عنوان حافظ آتش‌بس نیروهای پاسدار صلح خود را در منطقه قره‌باغ کوهستانی و در امتداد خطوط تماس مستقر کرده است.

دیگر مطالب
ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.