پیش‌بینی وضعیت بورس بعد از توافق ایران و آمریکا

یک کارشناس بازار سهام گفت: در صورت توافق ایران و آمریکا، بورس در کوتاه مدت رشد پرشتاب نخواهد داشت.

اقتصاد۲۴ نوشت: بازار سرمایه در روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴، با روندی مثبت و امیدوارکننده همراه بود. شاخص کل بورس با افزایش بیش از ۴۲ هزار واحدی، به محدوده ۳ میلیون و ۱۷۸ هزار واحدی رسید و این رشد، دومین روز متوالی صعود در بازار را رقم زد. شاخص هم‌وزن نیز همسو با شاخص کل، حرکت صعودی داشت که نشان از بهبود نسبی تقاضا در کلیت بازار دارد، نه فقط در نمادهای شاخص‌ساز. به‌نظر می‌رسد کاهش تدریجی نرخ بهره بین‌بانکی، ثبات نسبی بازار ارز، و همچنین خوش‌بینی‌ها نسبت به تغییرات سیاسی پیش‌رو، توانسته‌اند نقش محرک را برای ورود مجدد سرمایه‌گذاران ایفا کنند.

حمید میرمعینی، کارشناس بازار سهام در تحلیل خود از روندی که این بازار در هفته جاری طی کرد گفت: «بازار به شدت تحت تاثیر شرایط سیاسی است. از زمانی که خوشبینی‌هایی درباره مذاکرات و رسیدن به توافق ایجاد شده، بازار سرمایه هم رشد مناسبی را تجربه کرده است. با توجه به اینکه بورس از بازارهای مختلف جا مانده بود، طی هفته‌های اخیر با رشدی که داشت توانست آن را جبران کند. در هفته‌ای که گذراندیم، قیمت‌هایی که رشد کرده بودند به یک سری از اهداف قیمتی مورد انتظار فعالان بازار نزدیک شدند؛ بنابراین طبیعی بود بازار یک مقدار فاز استراحتی را تجربه کند. البته نسبت به هفته‌های گذشته، اخبار سیاسی این هفته چندان قوی نبود ولی از شب گذشته که واکنش‌های مثبت‌تر سیاسی از طرف آمریکایی نشان داده شد، بازار روز دهم اردیبهشت، فاز رشدی را تجربه کرد.»

وی در پیش‌بینی خود از شرایط بورس درصورت حصول توافق میان و آمریکا، عنوان کرد: «اگر توافقی هم صورت گیرد، باید فرض را بر این گذاشت که اجرای آن زمان‌بر است و در این مسیر چالش‌هایی ممکن است رخ دهد. خوش‌بینی نسبت به اینکه مذاکرات به توافق ختم شود به سرعت نخواهد بود و فاز اجرایی توافق هم زمان‌بر است. از این‌رو ما آثارش را به‌صورت عملیاتی که هم بر اقتصادمان و هم بر مشکلات ناترازی‌ها اثرگذار باشد را باید در میان مدت یا بلند مدت انتظار داشته باشیم. با علم به این موضوع، بازار سهام هم خیلی روند پرشتاب رشد را نخواهد داشت. مگر اینکه اجرای توافق خیلی سریع عملیاتی و پای سرمایه‌گذار خارجی به کشور باز شود، کشور از بند تحریم‌ها رها و فعالیت عادی اقتصاد از سر گرفته شود. در این حالت می‌توان گفت که با فرض ثبات نرخ ارز و شرایط اقتصادی، توافق به‌صورت کامل اثرش را روی سودآوری و سهام شرکت‌ها گذاشته است.»

این کارشناس بازار سهام ادامه داد: «در حالتی که توافق به‌صورت کامل اجرایی و خوش بینی‌ها نسبت به ورود سرمایه‌گذار خارجی به کشور ایجاد شود، نرخ سود بانکی قطعا کاهش پیدا می‌کند و به سمت کاهش ناترازی‌ها خواهیم رفت. به هر حال نباید انتظار داشت که رشدهای انفجاری را دوباره تجربه کنیم مگر اینکه مسئله مهم تحریم‌ها به سرعت حل شود و درهای اقتصادمان روی واردات، صادرات و سرمایه‌گذار خارجی کاملا گشوده شود. اینها شاید خوش‌بینی‌های آرمانی باشد ولی اقتصاد ایران بکر است و می‌تواند سرمایه‌گذار را جذب کند. در این صورت ما شاهد یک اقتصاد پویا با رشد بالایی هستیم که هم روی بورس و شرکت‌های بورسی اثرگذار است و هم بورس ما می‌تواند درجهت اثر متناوب در جذب سرمایه مردم عمل کند.»

میرمعینی خاطرنشان کرد: «فارغ از شرایط آرمانی ذکر شده، در حالت عادی فکر می‌کنم اگر در مسیر توافق قرار گیریم بازار سرمایه ما هم روند رشد ملایمی را تجربه خواهد کرد که در این دوره قطعا بحث تغییر سرمایه‌گذاری در صنایع مختلف را خواهیم داشت.»

این تحلیلگر بازار سهام در پاسخ به اینکه کدام صنایع بورسی در صورت توافق رشد می‌کنند؟ گفت: «علیرغم اینکه دلار هم کاهش پیدا کرده و اثرش را روی قیمت‌ها هم گذاشته است، اما براین باورم که در میان مدت شرکت‌های پتروشیمی، فلزات، معدنی‌ها و بانکی‌ها می‌توانند به عنوان شرکت‌های پیشرو و کم ریسک‌تر با بازدهی مناسب تعبیر شوند.»

دیگر مطالب
ثبت نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.