سود تریلیون دلاری ترامپ از معامله با کشورهای خلیج فارس؟
بهشتیپور میگوید: خواسته اصلی ۳ کشور عربی برای میزبانی ترامپ موضوعات اقتصادی است، البته در حاشیه نشستها درباره موضوعات سیاسی همچون مذاکرات با ایران و تقویت و پایداری صلح در منطقه بحث و تبادل نظر خواهند کرد.
دونالد ترامپ دیروز وارد عربستان شد و قرار است که علاوه بر این کشور به قطر و امارات هم برود. این سفر منطقهای در روزهای اخیر بسیار مورد توجه بوده و اهمیت بسیاری دارد. دلیلش هم وضعیت منطقه و مسائل روز آن است. از مذاکرات هستهای ایران و آمریکا گرفته تا تحولات سوریه، آینده «صلح ابراهیم»، جنگ غزه و تشکیل کشور مستقل فلسطین و …. موضوعاتی که به نظر میرسد سران کشورهای حاشیه خلیج فارس در این سفر با ترامپ پیرامون آن گفتوگو خواهند کرد.
این طور که معلوم است، کشورهای عربی منطقه به طرح سیاسی این مباحث اکتفا نمیکنند. شاهدش همین اخباری که درباره هدایایی رنگارنگ آنها به ترامپ منتشر میشود و قراردادهای آنچنانی که احتمالا با آمریکا خواهند بست. همه اینها حاکی از آن است که آنها برنامههای دیگری را در سر میپرورانند. امضای قراردادهای اقتصادی کلان به ارزش تریلیونها دلار، ساخت نیروگاه هستهای صلحآمیز، قراردادهای دفاعی و امنیتی، همکاری با شرکتهای برند آمریکایی فعال در حوزه فناوری و هوش مصنوعی از جمله گزینههایی هستند که اعراب میکوشند امضای موافقت با آنها را در این سفر از ترامپ بگیرند.
حسن بهشتی پور در گفتوگو با رویداد ۲۴ درباره پشت پرده اهداف کشورهای عربی از اعطای هدایای لاکچری به ترامپ گفت: «گروهی از همراهان ترامپ در این سفر، سرمایهداران بزرگ آمریکایی هستند که گفته میشود این گروه روی هم ۵۹۰ میلیارد دلار ثروت دارند. وقتی سرمایه داران بزرگ آمریکا دور هم جمع و با ترامپ برای سفر به عربستان، امارات و قطر همراه میشوند، خود این مسئله گویای بسیاری از مسائل است.»
وی با اشاره به مجموع ۴۵ میلیونی جمعیت سه کشور عربستان، امارات و قطر افزود: «جمعیت امارات با حدود ۱.۵ میلیون نفر بومی و ۷ تا ۸ میلیون نفر مهاجر به حدود ۹ میلیون نفر میرسد. قطر نیز ۵۰۰ هزار نفر اتباع خودش هستند و ۲ تا ۳ میلیون نفر نیز از دیگر کشورها به آنجا آمدند و کار میکنند. جمعیت عربستان هم حدود ۳۰ میلیون نفر است. از این رو حضور سرمایه داران آمریکایی در این سه کشور عربی با این میزان جمعیت قابل توجه است.»
این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهار کرد: «البته برخی میگویند «آمریکا این کشورها را میچاپد و چپاول میکند و ترامپ به آنها همچون گاو شیرده نگاه میکند»، من معتقدم که بیان این حرفها ساده است و خیلی هم در ایران مشتری دارد، اما واقعیت آنها است که سرمایهگذاریهای سالهای اخیر در عربستان، قطر و امارات باعث افزایش تولید ناخالص داخلی این کشورها شده است، به طوری که آنها امروز چندبرابر تولید ناخالص داخلی ایران را دارند، حال آنکه جمعیت ایران ۸۵ میلیون نفر است.»
وی با بیان اینکه سفر ترامپ به منطقه بیشتر ابعاد اقتصادی دارد تا سیاسی، ادامه داد: «البته ما بیشتر علاقه داریم که جنبه سیاسی این سفر را برجسته کنیم مثلا اینکه آیا در ازای به رسمیت شناختن کشور فلسطین توسط آمریکا، عربستان در نهایت راضی میشود به صلح ابراهیم بپیوندد؟ موضع اعراب در قبال ایران چه خواهد بود؟»
بهشتی پور یادآور شد: «تمام قرائن و شواهد نشان میدهد که کشورهای عربی از توافق بین ایران و آمریکا کاملا استقبال میکنند، چون دنبال ثبات و امنیت خودشان هستند. آنها میدانند اگر تنش در روابط ایران و آمریکا باشد، این مسئله تأثیرات منفی قابل توجهی روی ثبات و امنیت منطقه خواهد گذاشت.»
وی ادامه داد: «عربستان، امارات و قطر در سایه ثبات و امنیت منطقه میکوشند نظر سرمایه گذاران بزرگ جهانی را به سمت کشورهای خود جلب کنند که البته گروهی از آنها همچون مدیرعامل سیلیکون ولی، مدیرعامل سیتی گروپ، مدیرعامل آمازون، ایلان ماسک ترامپ را در این سفر همراهی میکنند.»
این کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: «خواسته اصلی ۳ کشور عربی برای میزبانی ترامپ موضوعات اقتصادی است، البته در حاشیه نشستها درباره موضوعات سیاسی همچون مذاکرات با ایران و تقویت و پایداری صلح در منطقه بحث و تبادل نظر خواهند کرد.»
اخبار و اطلاعاتی که تا به حال منتشر شده حکایت از آن دارد که عربستان بسته ۶۰۰ میلیارد دلاری فرصتهای سرمایهگذاری طی چهار سال آینده را در بخشهای انرژی، مواد معدنی، تکنولوژی و فناوری آماده کرده است. قطریها نیز امضای توافقنامههای سرمایهگذاری به ارزش ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد دلار را در حوزه خرید هواپیما و پهپاد دنبال میکنند. همچنین امارات متحده عربی برای سرمایهگذاری ۱.۴ تریلیون دلاری در آمریکا در طی ۱۰ سال آینده اعلام کرده است. حال باید منتظر ماند و دید آیا تهیه این بستهها پشت پردههای دیگری نیز دارد یا خیر؟