۲ وزیر در خطر استیضاح؛ پزشکیان با این اقدام مجلس را غافلگیر کند!
یک فعال سیاسی گفت: پزشکیان خودش کابینه را ترمیم کند تا مجلس غافلگیر شود.
خبرآنلاین نوشت: مجلسی ها استیضاحهای دیگری را کلید زدهاند و میخواهند دومین و سومین وزیر کابینه مسعود پزشکیان را برکنار کنند. فرزانه صادق مالواجرد وزیر راه و شهرسازی و عباس علیآبادی وزیر نیرو دومین و سومین هدف آنها هستند. اما تحرکات علیه وزیر زن جدیتر است.
آن هم در شرایطی که هنوز یک سال از تصدی وزارت اعضای کابینه نگذشته است. با این حال یک فعال سیاسی میگوید تندروهای مجلس دنبال آن بودند که دو ماه پس از آغاز به کار دولت، استیضاح وزرای پزشکیان را کلید بزنند.
غلامعلی رجایی، فعال سیاسی میگوید: با تذکر بجای رهبری ـ مبنی بر اینکه هیچ وزیری در دو یا سه ماه نمیتواند برنامهای ارائه دهد یا خودش را نشان دهد ـ مقداری دست نگه داشتند.
این فعال سیاسی با بیان اینکه پایداریچیها دست از سر دولت بر نمی دارند، میگوید: آنها اراده دارند که امسال دو سه وزیر کابینه را برکنار کنند.
مشروح گفتگو با غلامعلی رجایی، فعال سیاسی اصلاح طلب را در ادامه میخوانید؛
****
* بعد از گذشت ۹ ماه از آغاز به کار کابینه آقای پزشکیان، شاهد آن هستیم که طیفی از نمایندگان مجلس بهدنبال دومین و سومین استیضاح هستند. تا چه اندازه این موضوع را سیاسی میدانید و تا چه حد از نظر شما جنبه فنی دارد؟
من فکر میکنم ـ و قبلاً هم گفته بودم ـ که آقای پزشکیان و تیم اصلی همراه ایشان باید خودشان به فکر ترمیم کابینه باشند. امسال قطعاً سالی است که این اتفاق از سوی مجلس رخ خواهد داد؛ چهبسا اگر این ترمیم از طرف خودشان انجام شود، نوعی پیشدستی محسوب میشود و مجلس را نیز غافلگیر خواهد کرد.
اما من مطمئن هستم که امسال برنامهی استیضاح دو یا سه وزیر در دستور کار اعضای جبهه پایداری قرار دارد. پایداریچیها در ابتدا به کابینه رأیی ناپلئونی دادند؛ آن هم بهدلیل توصیههای آقای پزشکیان و خرج کردن از اعتبار رهبری. در حرکتی بیسابقه، به همه اعضای دولت و کابینه رأی اعتماد دادند، اما بعضیها از همان ابتدا رضایت و اطمینان لازم را نداشتند. حالا میخواهند از خجالتشان دربیایند، و بهنظر من، حداقل دو تا سه وزیر در برنامه استیضاحشان خواهند بود. الان هم که بهانهی بندرعباس پیش آمده است.
البته، بهنظر من از همان ابتدا هم انتخاب خانم صادق، انتخاب درستی نبود. اگر بحث انتخاب وزیر زن مطرح بود، بهتر بود برای وزارتخانهای مثل بهداشت یا وزارتخانههای مشابه، وزیر زن انتخاب میشد. البته من بههیچوجه موافق نیستم که بحث جنسیت مطرح شود، اما آقای پزشکیان میتوانست برای وزارتخانههایی مثل علوم، آموزشوپرورش، بهداشت یا میراث فرهنگی وزیر زن معرفی کند. اما وزارت راه ـ که خودش چند وزارتخانه در یک وزارتخانه است ـ بهنظر من جای درستی برای واگذاری به یک خانم جوان که تجربه وزارت نداشته مناسب نبود.
جبهه پایداری میخواست از ماه دوم استیضاح را کلید بزند اما رهبری نگذاشت
* ایشان قبلاً معاون وزیر بودند …
کار پرزحمت و پرترددی است؛ جاده، راه، کشتی، دریا و مسائل مرتبط با آنها، هر کدام گردشهایی دارند که مدیریتشان ساده نیست. اینها با چهار تا کار ستادی مثل آموزشوپرورش برای خانمها قابلمقایسه نیست؛ آنجا این مشکلات وجود ندارد. یا مثلاً وزیری که بخواهد به چند دانشگاه سر بزند و جابهجا شود، چنین چالشهایی را تجربه نمیکند.
من فکر میکنم بافت وزارتخانهها برای افرادی که بهکار گرفته میشوند، یکسان نیست. مثلاً فرض کنید شما وزارتخانهای آرامتر از وزارت دادگستری -که رابط دولت و قوه قضاییه است – پیدا نمیکنید. یا مثلاً وزارت دفاع، وزارتخانهای است که کمتر درگیر چالشهای روزمره و سیاسی است. به همین دلیل است که این وزارتخانهها همیشه بالای دویست رأی آوردهاند. در تاریخ سابقه ندارد که در رأی اعتماد، این وزارتخانهها رأی نیاورده باشند. اینها وزارتخانههای کمچالشتری هستند، در حالیکه برخی دیگر، مثل وزارت راه، وزارتخانههایی با تنوع کاری بالا و چالشهای فراواناند.
اما این به آن معنا نیست که جبهه پایداری دست از سر دولت برمی دارد؛ چون دولت پیشنهادی مجلس فعلی، دولت آقای جلیلی بود که در نهایت در انتخابات شکست خورد. طبیعتاً اینها میخواهند از اختیاراتشان هم استفاده کنند. من مطلعم که در ماه دوم آغاز به کار دولت، قصد داشتند برخی از وزرا را استیضاح کنند، اما رهبری گفته بودند که هیچ وزیری در دو ماه نمیتواند عملکرد خود را نشان دهد. همین باعث شد که موضوع را به تعویق بیندازند، که حالا دیگر به این مقطع زمانی رسیده است.
* یعنی از مهر پارسال؟
من شنیدم که از ماه دوم یا سوم دولت، بحث استیضاح برخی وزرا مطرح بود، اما با تذکر رهبری ـ مبنی بر اینکه هیچ وزیری در دو یا سه ماه نمیتواند برنامهای ارائه دهد یا خودش را نشان دهد ـ مقداری دست نگه داشتند تا این موضوع به الان برسد.
هر دو استیضاح رای میآورند
*پس قاعدتا با این اوصاف این دوتا استیضاح [را سیاسی میدانید]؟
اگر اتفاق خاصی پیش نیاید، رأی میآورد. به نظر من، هر دو استیضاح میشوند.
*هر دو؟
بله، دقیقاً. برای همین است که میگویم خود دولت باید ارزیابی داشته باشد و پیش از آنکه در این مسائل وارد چاله مجلس شود، خودش دست به ترمیم بزند.
*کدام وزارتخانهها باید ترمیم شوند؟
حالا من در حال حاضر ارزیابی دقیقی از عملکرد دولت ندارم، اما مثلاً درباره استاندارها، بحث شش یا هفت نفر از آنها مطرح است که عدم کاراییشان مشخص شده است. من روزهای گذشته پیش آقای خاتمی بودم، از من پرسید که آیا این خبر درست است؟ گفتم بله، کاملاً درست است.
واقعاً چه نیازی هست که یک استاندار یک سال کامل در مسئولیت بماند؟ در بعضی از استانها، در همان دو یا سه ماه اول مشخص شد که این افراد بهدرد این کار نمیخورند. دولت باید سریعتر اقدام کند و آنها را تغییر دهد.
قالیباف مانع عمده ای برای پزشکیان نیست
* بحثی که شما اشاره کردید، این بود که اینها دنبال جلیلی بودند، اما در انتخابات رأی نیاوردند. طبیعتاً بخشی از اینها و بهخصوص بخشی از مجلس، مقابل رئیسجمهور خواهند ایستاد و دنبال استیضاح وزرا هستند. اما حالا رقیب دیگری هم برای آقای پزشکیان وجود داشت؛ آقای قالیباف. طیف آقای قالیباف در مجلس را چطور ارزیابی میکنید؟
من فکر نمیکنم آقای قالیباف در این قضیه نقش عمدهای داشته باشد، اما چون اکثریت مجلس با پایداری است، قاعدتاً هماهنگ خواهند شد. البته آنها ممکن است با حاکمیت خود را تطبیق دهند تا با بدنه مجلس هماهنگ شوند، اما بهطور کلی، اگر اتفاقی بیفتد، مجلس ناچار است که طرف اکثریت مجلس را بگیرد. اکثریت مجلس اکنون یا پایداریچیها هستند یا تحت تاثیر آنها قرار دارند. به همین دلیل، من قالیباف را مانع عمدهای برای آقای پزشکیان نمیبینم.
برای دولت از سوی اکثریت مجلس حالا حالاها گردوخاک بلند می شود
* خیلیها معتقدند که در مورد استیضاح آقای همتی، آقای قالیباف عقبنشینی کرد یا حداقل سکوت کرد و این برای پایداریچیها مجال استیضاح را فراهم کرد.
نمیتوانم قضاوت کنم که بگویم اینطور بوده است یا نه. من بهطور نزدیک با قضیه در ارتباط نبودم که بدانم آیا آقای قالیباف میتواند جلوی این استیضاحها را بگیرد یا نه. اما شما هم میدانید که رئیس مجلس تا یک حدی میتواند جلوی مجلس بایستد؛ مثلاً با اعلام وصول نکردن، دیر اعلام وصول کردن یا حتی توصیه کردن که موضوع عقب بیفتد. اما در نهایت در بعضی مواقع مجبور به تسلیم میشود چون این موضوع به اکثریت مجلس بستگی دارد. و از سوی اکثریت مجلس حالا حالاها برای دولت گردوخاک بلند میشود. دوره ماه عسل دولت با مجلس تمام شده است.
*و فکر میکنید در آینده این استیضاحها هم بیشتر شود؟
من فکر میکنم امسال بین دو تا سه نفر در این برنامه باشند.