اروپا درباره ایران از موضع میانجی به تهدید رسیده/ باید مراقب باشیم!

مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسائل بین‌الملل گفت: کشورهای اروپایی به جای اینکه نقش تعامل گرا داشته باشند، تلاش می کنند به عنوان یک اهرم فشار برای ایران فعال باشند و روی مذاکرات اثرگذاری کنند.

مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسائل بین الملل در گفتگو با «اطلاعات آنلاین» با اشاره به همزمانی مذاکره ایران با آمریکا و کشورهای اروپایی اظهار داشت: واقعیت این است که اروپایی ها اساسا بیش از آنکه به عنوان میانجی عمل کنند، در حال حرکت به سمت وضعیتی دیگر برای گرفتن امتیاز از تهران هستند. به عبارت دیگر کشورهای اروپایی به جای اینکه نقش تعامل گرا داشته باشند، تلاش می کنند به عنوان یک اهرم فشار برای ایران فعالیت داشته باشند.

این استاد علوم سیاسی دانشگاه در ادامه با اشاره به اظهارنظر اروپایی‌ها درباره مکانیزم ماشه نیز تصریح کرد: شرط آنها درباره توافق با ایران بر اساس گزارشی که در مطبوعات و رسانه های مورد توجه قرار گرفته، این است که بتوانند به مکانسیمی تحت عنوان ماشه پلاس دست پیدا کنند آنهم فارغ از امتیازهایی که میان ایران و آمریکا رد و بدل می شود و توافق هایی که امکان دارد بین طرفین حاصل شود. بویژه در شرایطی که مذاکرات فریز شده است.

مطهرنیا با اشاره به اینکه اروپا درصدد است به جهت معنادار ایران را تحت فشار دائمی قرار بدهد، افزود: باز تعریف مکانسیم ماشه در چارچوب جدید قدرت بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل می تواند به وضعیتی منجر شود که اروپا را در قبال ایران از میانجی به بازیگر فشارساز تبدیل کند. آنهم در شرایطی که اروپا در مقطع برجام نقش میانجی و وزنه تعادل بین ایران و آمریکا بازی می کرد اما اکنون با توجه به فروپاشی چندجانبه گرایی سیاسی، اروپا با هماهنگی تنگاتنگ با ایالات متحده از موضع میانجی به تهدید رسیده است که اروپا را از دیپلماسی نرم به دیپلماسی فشار مشروط می کشاند.

وی در همین زمینه توضیح داد: پاسخ ایران مبنی بر خروج از ان پی اتی واکنش درستی است و پیام روشنی دارد؛ خطاب به آمریکایی ها هم می گوید، اگر ایران در تنگنای ژئوپولوتیکی قرار بگیرد، به طور ملموسی هزینه بازدارندگی را بالا خواهد برد. همچنین به روسیه و چین هم می گوید، آمادگی دارد در اردوی آنها ماندگار باشد.

مطهرنیا یادآور شد: شرایط به وجود آمده نشانگر این است که بیش از هر مقطع دیگری به تدبیر و واقع‌بینی در مدیریت سیاست خارجی احتیاج داریم تا مسیر مذاکره به بن بست کشیده نشود.

دیگر مطالب

Comments are closed.